Ongezonde gewoontes omzetten naar goede, houdbare gewoontes. Gemakkelijker gezegd dan gedaan horen we jullie denken. Kom erachter hoe je dit stap per stap doet aan de hand van gemakkelijk toe te passen tricks.
Wat is het punt van 5 weken intensief te diëten, elke dag te sporten, je effectief alles te ontzeggen om dan bij het bereiken van je doelstelling volledig terug te vallen op je dagdagelijkse gewoontes van 8 weken terug?
Gaandeweg verdwijnen al je opofferingen, je resultaten en vooral je ijzersterke karakter in het niets. Geld gespendeerd, leuke afspraakjes gemist en jezelf lekkere dingen ontzegd om uiteindelijk alweer het slachtoffer te worden van een jojo-effect.
In heel wat gevallen eindig je zelfs nog met meer kilo’s dan je gestart bent omdat je niet met de juiste methodes (exit strategie waarbij je aan ‘reverse dieting doet’) uit een extreem calorietekort bent gekomen. Helaas vindt dit al te vaak plaats bij mensen die zich niet op de correcte manier laten bijstaan en begeleiden.
Bij Athos geven we ruim de voorkeur aan transformaties voor het leven, met uitzondering van transformaties waarop een bepaalde tijdsdruk staat zoals een trouwdatum, acteurs bij het voorbereiden op een rol, een fotoshoot, een bodybuildingwedstrijd…
Waarop doel ik met deze inleiding?
Houdbare transformaties maak je maar door de gewoontes die de aanleiding waren van je vroegere, ongezonde toestand om te zetten in gewoontes die beter en gezonder zijn. Eenmaal je geen inspanning meer moet leveren om die gezonde gewoontes uit te voeren, dan ga je nooit meer terug naar de toestand waarin je je bevond.
Zelf las ik begin dit jaar het boek ‘Atomic Habits’ en voor mij persoonlijk was het een eye opener. De kleine, praktische tips zijn gemakkelijk toe te passen en blijken een schot in de roos voor onze klanten.
Enkele belangrijke takeaways:
Er zijn 4 pilaren in gedragsverandering. Cue, craving, response en reward.
1. Maak het vanzelfsprekend:
We maken onszelf altijd wijs: ‘ik zal gezonder eten’, ‘ik zal beginnen mediteren’ of vroeger gaan slapen maar we zeggen nooit wanneer die dingen zullen gebeuren.
Schrijf als oefening: ‘ik zal (werkwoord) om (tijd) en locatie’. Bijvoorbeeld: ‘ik zal om 22u thuis gaan slapen.’
Doe aan habit stacking: je koppelt nieuwe gewoontes aan huidige gewoontes. Bijvoorbeeld: ‘Nadat ik ’s avonds de hond uitlaat, maak ik mijn sportzak voor de dag erop.’ ‘Nadat ik mijn sportzak heb gemaakt maak ik een groentenomelet klaar voor de dag nadien.’ Belangrijk: wees zo specifiek mogelijk.
2. Maak het aantrekkelijk
Maak je gewoontes aantrekkelijk. Het is de verwachting dat we iets leuks zullen meemaken die ervoor zorgt dat we handelen. Bijvoorbeeld: koppel iets wat je moet doen (een nieuwe, goede gewoonte) aan iets dat je wilt doen. Bijvoorbeeld: je wilt de krant lezen en probeer je gezonder te ontbijten? Eet dan eerst je gezonde omelet (bijvoorbeeld) alvorens je de krant begint te lezen. Je kunt moeilijke gewoontes aantrekkelijker maken door ze te associëren met een positieve ervaring.
Ook is het enorm belangrijk jezelf te omringen met mensen die je positief beïnvloeden. Onthoud: je bent het gemiddelde van de 5 mensen waarmee je meest tijd spendeert. Als zij je niet steunen in wat je tracht te doen, wordt het zeer moeilijk.
3. Maak het gemakkelijk
Het is hoe vaak je een bepaald gedrag uitvoert dat maakt dat het een gewoonte wordt. Mensen zijn van nature lui. Ons brein is zo ingesteld dat we zoveel mogelijk energie willen sparen. Dat is de reden dat we gemakkelijker tv kijken dan sporten.
Wil je minder je gsm gebruiken tijdens het werk. Leg hem in een andere ruimte terwijl je werkt. Wil je meer fruit eten? Zet je fruitmand meer in het zicht.
Een goeie manier om iets gemakkelijk te maken? De 2-minute rule. Pas de gewoonte aan naar een versie die je binnen 2 minuten kunt uitvoeren. Lees elke dag 1 pagina, doe je loopschoenen aan, neem je sportmatje…
In plaats van een bepaalde gewoonte direct perfect te doen, leer eerst een afgeleide ervan genoeg te herhalen. Bijvoorbeeld; elke dag 20 pagina’s lezen zal moeilijker zijn dan elke dag 1 pagina te lezen. Doe het voldoende en op termijn kan 1 pagina 10 pagina’s worden.
We passen deze methode helaas veel te weinig toe omdat we teveel gefocust zijn op het einddoel en we onmiddellijk alles perfect willen doen. 1 pagina is beter als geen pagina, 1 push up is beter als geen push up. Het is beter om weinig te doen dan niets te doen. Gewoontes kweken gaat veel minder om karakter dan je denkt. Wees niet te streng voor jezelf.
4. Zorg dat het voldoening geeft
Goede gewoontes kweken is moeilijk omdat we onmiddellijk de vruchten willen plukken van onze actie. We willen altijd direct beloond worden. Vele goede gewoontes belonen zichzelf uiteraard maar na een bepaalde termijn. Dus beloon jezelf na het uitvoeren van een goede actie. Bijvoorbeeld: niet op restaurant geweest? Zet het geld dat je uitspaarde op een rekening voor de koersfiets die je al zo lang wil.
Gebruik een habit tracker. Maak een lijst van de wekelijkse gewoontes die je wil uitvoeren. Kleur een groen bolletje als het gelukt is, kleur rood bij een negatief antwoord.
Als je een paar dagen niet meer gezond ontbijt, niet meer sport, niet op tijd in je bed zit en niet meer leest? Besef dan dat perfectie onmogelijk is, dus wees niet te streng. Maar never miss twice. 1 keer missen is een ongeluk, 2 keer het begin van een nieuwe gewoonte.
“Successful people feel the same lack of motivation as everyone else. The difference is that they still find a way to show up despite the feeling of boredom.”
Graag een overzicht van de habits waar wij achter staan?
Stuur ons een mailtje naar info@athostrainingcenter.be
© Athos - Kortrijksestraat 278/1 - 8870 Izegem - BE 0745.387.689 - Privacy Policy
4,65 sterren van 473 reviews