Winkelmandje is leeg

Dé trainingsmethode voor een strakker lichaam

German Body Composition is vrij bekend en populair in de fitnesswereld. Voornamelijk door de variërende,  effectieve en intensieve aard van de methode.

Toegegeven, er is niet één enkele beste trainingsmethode om af te vallen. De effectiviteit van een trainingsprogramma hangt af van diverse factoren, waaronder individuele doelen, fysieke conditie, persoonlijke voorkeuren en eventuele gezondheidsbeperkingen. Uiteraard is de ene trainingsmethode efficiënter dan de andere. German Body Composition is vrij bekend en populair in de fitnesswereld. Het is een trainingsmethode die zich richt op het gebruik van intensieve krachttraining om vetverlies en spiergroei te bevorderen.

 

Het werd populair gemaakt door de Canadese fitnesscoach Charles Poliquin, een gerenommeerde krachtcoach en fitnessexpert. Hij stond bekend om zijn innovatieve trainingsmethoden en expertise rond krachttraining en lichaamssamenstelling.

 

Hoewel de term "German Body Composition" doet vermoeden dat de methode uit Duitsland komt, heeft Poliquin aangegeven dat hij de naam koos vanwege het feit dat Duitse atleten in de jaren 1970 en 1980 vaak gebruik maakten van dergelijke trainingsmethoden om hun lichaamscompositie te verbeteren.

 

De grootste voordelen van de GBC-methode:

 

 1. Efficiënte vetverbranding: De focus op hoge herhalingen en korte rustperiodes kan een verhoogde stofwisseling en calorieverbranding stimuleren, wat kan bijdragen aan vetverlies.
   
 2. Tijdsbesparing: GBC-training is intensief en efficiënt, waardoor je in relatief korte tijd een zeer effectieve workout kunt afwerken.
   
 3. Variatie: De combinatie van supersets, compoundbewegingen en verschillende oefeningen kan zorgen voor variatie in je trainingsroutine, wat de motivatie kan verhogen.
   
 4. Spierbehoud: Door het gebruik van weerstandstraining tijdens GBC kan je spiermassa behouden blijven of zelfs toenemen, wat belangrijk is tijdens gewichtsverlies om te voorkomen dat je spierweefsel verliest.
   

Hoe werkt een GBC-training?

 

 1. Superset Training: GBC omvat het uitvoeren van supersets, wat betekent dat je twee oefeningen koppelt die verschillende spiergroepen aanspreekt. Die voer je na elkaar uit met minimale rust. Deze aanpak houdt de hartslag en de intensiteit hoog en bevordert zo de calorieverbranding.
   
 2. Hoge Herhalingen: GBC-workouts bevatten relatief veel herhalingen per set, meestal tussen 10 tot 15 herhalingen. Het doel is om spieruitputting te veroorzaken en de opbouw van melkzuur te bevorderen, wat kan bijdragen aan een toename van het groeihormoon en verschillende andere metabolische reacties.
   
 3. Korte Rustperiodes: Rustperiodes tussen supersets worden opzettelijk kort gehouden, meestal ongeveer 30 tot maximaal 60 seconden. Dit helpt om de hartslag verhoogd te houden, metabole stress te creëren en vetverlies te stimuleren.
   
 4. Compound oefeningen: Compound oefeningen, die meerdere spiergroepen in 1 beweging aanspreken, worden vaak opgenomen in GBC-trainingen. Deze oefeningen zijn effectief voor het opbouwen van algehele kracht en het verhogen van het calorieverbruik tijdens en na de training.
   
 5. Progressive overload: Zoals bij elk effectief krachttrainingsprogramma legt GBC de nadruk op het principe van progressive overload. Dit betekent dat je gedurende de periode dat je deze workouts doet geleidelijk de gewichten die je in de oefeningen gebruikt verhoogt.
   
 6. Hormonale Respons: GBC-training streeft ernaar een gunstige hormonale respons te creëren, met name een toename van de niveaus van groeihormoon en testosteron. Deze hormonale veranderingen dragen bij aan vetverlies en spiergroei (of behoud).
   
 7. Voeding: Hoewel de primaire focus van GBC op training ligt, speelt voeding ook een cruciale rol. Een gebalanceerd en passend dieet dat vetverlies en spierbehoud ondersteunt, is belangrijk om de voordelen van GBC-training te maximaliseren.

Deze trainingsmethode wordt bij Athos zeer vaak ingezet bij klanten met vetverlies als doelstelling. De oefeningkeuze is afhankelijk van de individuele situatie van de klant. Daarbij houden we rekening met houding, trainingservaring en eventuele lichaamsklachten.

 

Hieronder vind je een voorbeeld van de eerste superset uit een GBC-workout. Kies als beginner een 4-tal supersets per workout waarbij je telkens een lower body oefening combineert met een upper body oefening.

 

Deel dit bericht

Deel dit bericht

Ready for
the next level?

Bekijk onze socials
vol motivatie en inspirerende posts.

Download de prijzenlijst

Gelieve hier je naam en e-mailadres in te vullen: