Winkelmandje is leeg

Welk effect alcohol heeft op je resultaat?

Alcohol, niet meer weg te denken uit onze maatschappij. Ontdek hoe je nog steeds kunt genieten van een lekker glas wijn of een biertje zonder dat het je resultaten in de weg staat.

Alcohol kent een grote rol in onze maatschappij. Op vandaag is een glas wijn, een echt Belgisch biertje of een cocktail niet meer weg te denken bij eender welke bijeenkomst. Drink je niet, dan ben je eerder uitzondering dan regel.

De hamvraag; heeft alcohol nog een plek als je je gezondheids- en fitnessdoelen wilt bereiken?

Eerst lichten we graag even toe wat het nu juist doet met het lichaam, welke gevolgen het heeft en hoe het wel nog kan.

 

Wanneer je alcohol drinkt, wordt de verbranding van vet en suiker op een tijdelijke halt gezet. Je metabolisme is zogezegd in vetopslag modus.

 

Eenmaal alcohol (ethanol) gedronken wordt wordt het geabsorbeerd in het lichaam. De ethanol wordt door de lever omgezet in aceetaldehyde, dan in azijnzuur en uiteindelijk in acetyl-coA. Het lichaam kan zowel aceetaldehyde als azijnzuur gebruiken als energiebron. De verwerking ervan kost het lichaam zelfs meer energie (calorieën) om het te verwerken dan suiker zelf. Positief nieuws zou je denken. Maar, terwijl je lichaamscellen werken om die opbouw van azijnzuur en acetyl-coA om te zetten, hangen andere energiebronnen zoals suiker en vet gewoon rond in het bloed. Alle energie gaat dus naar de afbraak van de alcohol.

 

De gevolgen voor je slaap.

 

Een tweede nadeel is dat na je drinkt, je lever en spieren er niet goed in slagen om suiker als glycogeen in je spieren op te slaan. Als een blok in slaap vallen na enkele glazen wijn en nadien in het midden van de nacht wakker worden klinkt waarschijnlijk herkenbaar; een gevolg van laag bloedsuikergehalte. Dit kan bij iedereen gebeuren, maar het wordt uiteraard nog erger als je al sukkelt met insulineproblemen en/of cortisolproblemen (chronische stress). Dit zet een waterval van negatieve gevolgen in gang zoals een slechte nachtrust, honger, cravings naar vettig en gesuikerd eten, angstig wakker worden, niet meer kunnen slapen na het wakker worden…

In het kort; alcohol plaatst je lichaam dus in vetopslagmodus en zorgt ervoor dat je bloedsuiker en energieniveaus volledig in de war worden gestuurd, wat zorgt voor honger en zin naar comfortfood. Niet ideaal als je probeert af te vallen.

 

Naast bloedsuikerfluctueringen bij het drinken verandert ook de hersenchemie.

 

Het ‘belonings- en feelgoodhormoon dopamine stijgt als je alcohol drinkt. Het lijkt alsof je de wereld aan kan. Helaas zorgt dat er juist voor dat je meer alcohol wilt, samen met heerlijke dingen zoals chips, nootjes, frietjes, pizza… Dit effect wordt extra kracht bijgezet bij mensen die reeds lage niveaus hebben van dopamine. Symptomen van lage dopamine-aanmaak zijn plotse stressuitbarstingen, plotse, depressieve momenten, ongeorganiseerde aandacht, lak aan focus en een laag libido.

 

Alcohol zorgt voor een toename adrenaline en cortisol.

 

Als je ’s avonds alcohol drinkt vermindert dit de aanmaak van melatonine, wat een invloed zal hebben op je slaapkwaliteit. Op zijn beurt zal dit de dag erop niet veel goeds doen voor je gezondheid, je hormonen, je energie en je zin in gezond eten.

 

Gevolgen voor sportprestaties en herstel.

 

De consumptie van alcohol staat bovendien het herstel en de groei van spiermassa in de weg. Door een vermindering in glycogeensynthese zal er minder energie in de tank zitten bij je volgende workout. Je workout zal een pak minder vlot gaan en je laat alweer progressie liggen.

 

Op dit moment niet de leukste blog hé? 

 

Uiteraard is een leven zonder alcohol volkomen ondenkbaar bij de meesten dus laten we enkele tips geven over hoe het wel kan, of ten minste hoe de negatieve effecten van alcohol beperkt blijven.

 

Onze grootste tips:

 

  • Overdrijf niet.

Onderzoek toont aan dat de meeste negatieve effecten pas optreden nadat we 0,5g alcohol per kilo lichaamsgewicht binnenkrijgen. Dat wil zeggen; een dame van 70 kg komt weg met ongeveer 35g alcohol. Gemiddeld bevat 1 drankje ongeveer 14g alcohol. Dus de dame van 70 kg komt weg met 2 drankjes, terwijl een man van 90 kg wegkomt met 3 drankjes.

  • Onderzoek wijst ook aan dat als atleten tot 0,5g per kg lichaamsgewicht aan alcohol consumeren na hun prestatie, dit weinig impact heeft op hun herstel.
  • Als je alcohol drinkt, drink dan zeker ook veel water bij.
  • Vervang je koolhydraten en vetten door eiwitten. Aangezien de kans op het opslaan van vetten en suiker groot is na het nuttigen van alcohol, vervang je die beter door groenten en eiwitten. Denk aan mager vlees, vis, ei, zuivelproducten of een lekkere eiwitshake.
  • Alcohol bevat na vetten (9kcal) het op 1 na meeste calorieën per gram, met 7 calorieën per gram. Bovendien bevatten heel wat alcoholhoudende dranken extra suikers. Om je een idee te geven; 1 glas bier bevat ongeveer evenveel calorieën als een stuk pizza. Kun je je voorstellen waarom een nachtje stappen er soms voor zorgt dat je niet afvalt?

 

Zoals je ziet is het niet per se noodzakelijk alcohol volledig te bannen. Gezellig een glas drinken kan zeker nog, maar reken de calorieën van je drankjes in je totale weekbudget aan calorieën. De sleutel ligt in het in de hand houden van je feestmomenten.

Santé!

Deel dit bericht

Deel dit bericht

Ready for
the next level?

Bekijk onze socials
vol motivatie en inspirerende posts.

Download de prijzenlijst

Gelieve hier je naam en e-mailadres in te vullen: